Het fileprobleem van de thuiszorg

Ruim baan voor de helden van de thuiszorg. Ruim baan voor al die mannen en vrouwen die regen, wind en files trotseren om mensen thuis de hulp te bieden die ze nodig hebben. Al gaat het daar vaak mis. Want omdat onze wegen dichtslibben, komen ze steeds vaker te laat. Waardoor ze kostbare tijd verliezen. Tijd die ze liever hadden willen besteden aan de mensen waar ze juist zo vroeg voor opstaan. Medewerkers van thuiszorgorganisaties komen dan ook vaak geïrriteerd aan bij de patiënten. En dat heeft natuurlijk weer invloed op de werkvreugde en de kwaliteit van de zorg.

Een kwartiertje later aankomen betekent voor de medewerker niet dat je dan ook een kwartiertje langer kunt blijven. Want mevrouw de Bruin wacht óók op haar thuiszorg. En voor je het weet kom je op elke afspraak te laat, en kun je geen enkele patiënt de zorg geven die je wilt geven.

Verbeter de thuiszorg: stap op de fiets

De redder in nood voor de thuiszorg is de fiets. Met de trouwe tweewieler is je reistijd namelijk elke keer precies hetzelfde. Omdat je niet afhankelijk bent van files op de weg of van blaadjes op de rails. En je kunt altijd keurig voor de deur parkeren. Gratis! Dus de fiets scheelt ook parkeerkosten.

Een besparing van 1 miljoen per jaar

Door de auto in te wisselen voor de fiets, kan een thuiszorgorganisatie met 300 zorgmedewerkers al snel 1 miljoen euro per jaar besparen. Geld dat beter kan worden gebruikt om meer patiënten te helpen, om de zorg te verbeteren of om de zorgmedewerker een hoger salaris te geven.

Daarom, dames en heren in het bestuur van thuiszorginstellingen: denk eens wat vaker aan de fiets. Daarmee maak je je collega’s blij, je patiënten en uiteindelijk dus ook je hele organisatie.Maar ja, als je de hele dag van hot naar her moet fietsen, dan kunnen we ons voorstellen dat je als zorgmedewerker aan het eind van de dag geen puf meer hebt om meneer Hendriks overeind te helpen. Daarom, dames en heren van thuiszorginstellingen: denk eens aan de e-bike. Afstanden van 15 kilometer leg je makkelijk in 35 minuten af. En je komt zonder te zweten aan op je bestemming. En je hoeft ook niet extra zwaar te trappen om al je spullen mee te nemen. Want de batterij van de E-bike helpt je maar al te graag.

Gebruik van E-bike bij huisbezoek is gezonder, gemakkelijker en goedkoper

Een recent uitgevoerde pilot bij twee thuiszorginstellingen in Twente leverde zeer positieve resultaten op. Tijdens de pilot, gestart in november 2015 en afgerond in juni 2016, gebruikte 69% van de 55 deelnemers de E-bike voor meer dan 75% van de ritten. Voorheen deden ze dat met de auto. Deelnemers noemden de E-bike gezonder, goedkoper, milieuvriendelijker en gemakkelijker dan de auto. De werknemers waren zo positief, dat 92% aangaf na de proefperiode de E-bike te willen blijven gebruiken.

Deel dit bericht: