Wondermiddel voor gezonde werknemers

Goed nieuws voor HR-managers. Er is een wondermiddel ontdekt om het ziekteverzuim onder je werknemers drastisch terug te brengen. Volgens TNO kan dit middel een kostenbesparing opleveren van maar liefst 27 miljoen euro als 1% van de werkende bevolking meer gebruik zou maken van dit middel. En nee, het is geen duur abonnement op een sportschool of een bedrijfsmasseur die de workflow van de werknemers onderbreekt om de schoudertjes los te maken. Het wondermiddel is een fiets.

Eigenlijk weten we allemaal wel dat het beter is om met de fiets naar het werk te gaan dan met de auto. Maar waarom gebeurt het dan nog zo weinig? De auto van de zaak is heel gewoon, maar de fiets van de zaak wordt niet of nauwelijks overwogen. En da’s gek. Want woon-werkfietsen is een lichamelijke oefening die perfect past in het ritme van ons leven. We moeten namelijk toch naar ons werk. En waarom die reistijd dan niet gebruiken om meteen iets gezonds te doen? Je hoeft geen afspraken te maken bij de sportschool, je hoeft niet je werk te onderbreken om je te laten masseren, je doet het gewoon in het ritme dat je al gewend bent.

Een goed argument tegen de fiets van de zaak kan de afstand zijn. 10 of 20 kilometer trap je niet zomaar weg. Elke dag stappen dan ook honderdduizenden werknemers liever in de auto of in het openbaar vervoer om die afstand af te leggen.

E-bike als lifesaver

Maar kijk, daar is de e-bike. Het is een feit dat collega’s met een e-bike vaker fietsen en ook langere afstanden afleggen. 15 kilometer fiets je makkelijk in 35 minuten. Zonder te proppen in het openbaar vervoer en zonder te zuchten en te steunen in de file. En oké, de batterij helpt flink bij het trappen, dus je beweegt minder dan op een gewone fiets. Maar je beweegt wel! De beweging die je maakt met een e-bike is al genoeg om je gezondheid een flinke boost te geven. Meer dan bijvoorbeeld wandelen. Want door te fietsen geef je je bloedcirculatie een extra push. Het is dan ook niet gek dat collega’s die meer dan een keer per week met de e-bike naar het werk komen veel fitter zijn. Ze zijn minder vaak ziek en presteren beter.

Het wondermiddel van de e-bike komt net op tijd. Want er is een wereldwijde pandemie gaande van ziektes die allemaal te herleiden zijn naar te weinig bewegen. Het is een van de grootste oorzaken voor hartkwalen, suikerziekte en verschillende vormen van kanker. Een studie (zie: http://bit.ly/2xrXviq) toonde onlangs aan dat jaarlijks ongeveer 5,3 miljoen mensen overlijden omdat ze te weinig bewegen.

Binnenkort gaan we elkaar allemaal weer een gezond nieuwjaar toewensen. En zou het dan geen mooi goed voornemen zijn van HR-managers om die e-bike ook ’ns op te nemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden?

Deel dit bericht: